BURFÅGLAR »

 

 

Mjölnaramazon

Lessons sparvpapegoja

Vitpannad amazon

 

 

Om Lessons sparvpapegoja

 

 

Presentation av mina sparvar

Köparnas bilder

 

Om mina sparvpapegojor:

Kommer lägga upp bilder på mina sparvpapegojor, samt ha en sida med bilder från köpare som fått hem sina små gojor =)

Lessons Sparvpapegoja:

Denna lilla fågel är en stor papegoja i ett litet format. De blir omkring 12.5-13 cm och är ganska lika dvärgpapegojor (love birds) i kroppsformen. Vissa säger att de lever mellan 10-12 år andra säger mellan 15-30, så vilket man ska tro på det får man ju se lite grann (min äldsta hane är nu i alla fall 10 år).

Könsskillnad:

Man ser väldigt lätt skillnad på könen på dessa oberoende vilken färg det är. Hanen brukar ha en koboltblå (mörkblå) färg på hela gumpen och sedan på de yttersta fjädrarna på vingarna. Honan brukar vara sin färg rakt igenom, båda könen kan dock ha blåa sträck bakom ögonen.

Häckning:

Sparvpapegojorna sägs vara lätta att häcka på, men det är inte riktigt sant (enligt mig). Det gäller att de verkligen gillar den partnern de fått av oss människor, för annars blir det inga ungar. Jag hade tre par som jag försökte häcka på i över ett halvår, med rätt och varierad kost, holk, olika material, mineraler och vitaminer och mycket, mycket mer, men icke blev det några ungar. Sedan tänkte jag om jag byter partner med de olika så kanske...Japp på en vecka var alla tre paren igång i häck!

Man behöver ge dem de tillskott de behöver, lite äggfoder och så behöver de komma ut och få motion för att kunna få ungar. Finns dock undantag såklart som med allt.

De lägger ett visst antal ägg oftast 3-7 st och varje individ har sitt antal ägg som de lägger varje gång och börjar ruva på.

Beteende:

Som sagt är det ju papegojor som jag pratar om, dessa fåglar är envisa, testar allt de inte får göra och har mycket hyss för sig. Dock är det väldigt kul med, eftersom de livar upp vardagen med sina akrobatiska rörelser och är riktiga små clowner. Man kan få dem väldigt tama om man lägger ner tid på dem, de älskar att bli tränade eller leka med sina hussar och mattar. Oftast är det bästa att ha bara en fågel om man vill ha den riktigt tam och att den ska ägna tid till dig, när de är ett par är det svårare men inte omöjligt! Det är för att då ägnar de sig till varandra 24 timmar om dygnet och så kommer du in i bara någon timme kanske, vilket gör att de blir mer tajta med sin partner än med dig.Mer info kommer på denna sidan så fort jag hinner!

 


 

 

 www.fageltokig.se  © 2012 • Design www.rytterling.se