ANKOR»

 

 

 

Mignon ankor

Indisk Löpanka

 

Om Mignon-ankor

 

 

Mer Info kommer snart!!

 

Allmän fakta/Historia

Mignonanka är en liten söt och näpen (som namnet mignon betyder) anka. De uppkallades efter det holländska ordet Kooi som betyder "bur" eller "fälla" för att de användes till att locka till sig vilda gräsänder. Dessa ankor användes i århundranden till att vara lockbeten i Storbritannien och Holland för att lura änder. Två egenskaper ledde till deras utveckling och det var dels att de var mycket högljudda, samt att de dels var små och därmed lätta att bära.

 

Därav de engelska namnen Call Duck, Coy duck, Decoy duck.

man vet inte ursprunget till Mignon, men dessa tros ha importerats från Asien till Holland som idag kallas ursprungslandet för dessa. Samt de tros ha spridits mycket i Holland under 1800-talet och blev även kända i övriga Europa.

 

1971 kom en standard för färgerna vit och viltfärgad. Det dröjde till 1982 innan man tog in andra färger i standarden.

Mignon ska väga under 1 kg (enligt Brittiska mignonklubben ska drakarna väga ca 600-700g & honorna ca 500-600g enligt standarden).

 

Färg

Det finns flera olika godkända färger hos mignonankorna. Idag finns bland annat viltfärgad, silver, blågul, aprikos & vit som är de vanligaste färgerna, men det finns enormt mer färger också som är påväg eller som finns i andra länder idag.

 

På engelska heter färgerna (i den ordning som ovan) Mallard, Snowy el Silver, Apricot Dusky, Apricot & White.

 

Av dessa färger har jag vit, aprikos, viltfärgad & silvervilt.

 

Skötsel

 

Mignon lever upp till 10 års ålder (finns säker undantag med att de kan bli äldre). Mignon är en anka som behöver vatten att bada i dagligen, gärna tillgång till en damm, men annars går det bra med en lite större vattenbalja som det bytes vatten i dagligen. Detta för att kunna hålla fjäderdräkten i trim och vattentät, då de sprider ett slags fett på fjädrarna så de blir vattenavstötande. Det är viktigt med vatten ffa på vintern då de annars kan frysa ihjäl eftersom de inte kan sprida "fettlagret" över fjädrarna som gör att de håller värmen.

//galleriet.fageltokig.se/#!album-19

 

 

 

 

 

 

 www.fageltokig.se  © 2012 • Design www.rytterling.se