BURFÅGLAR »

 

 

Mjölnaramazon

Lessons sparvpapegoja

Vitpannad amazon

 

 

Om min Mjölnar-amazon: Kråkan

 

 

 

 

Fakta om Mjölnaramazon

 

Mjölnaramazon (Amazona Farinosa)

Latin: Amazona Farinosa

Engelska: Mealy Amazon

Längd: 38-41 cm från

Vikt: 560–700 g (finns individer som är tyngre)

Livslängd: Runt 45 år

 

Utbredning: Mjölnaramazonen är en endemisk art i Central- och Sydamerikas regnskogar. Området sträcker sig från södra Mexico till sydöstra Colombia, Peru, Venezuela, norra Bolivia, och östra Brasilien.

 

Artbeskrivning:

Mjölnaramazon är till större delen grön vilket gör att den är mindre färgglad än andra amazonarter. De har fått sitt namn ”Mjölnar” (”Meal”) från att det ser ut som om de har ett tunt lager med mjöl på nacke och rygg. De har ett område uppe på huvudet som är blått eller lila i olika nyanser, men de kan även ha gula områden. Kroppen är en mörkare nyans av grön och samma gäller stjärtfjädrarnas bas, men de har en limegrön färg ute i spetsen. Vingarna består av gröna fjädrar ytterst, men även av röda, blåa och svarta fjädrar som syns när de flyger. Näbben har en grå- & gulaktig färg (svart hos vissa arter) och ögonen har en röd/orange färg på irisen. Runt ögat ses en fjäderlös vit ring. Det går inte att se skillnad på könen, då både hona och hane har samma färg på fjäderdräkten. Hanen kan ha något större näbb. Ungar har en ljusare färg samt brun iris.

Mjölnaramazon är en av de största amazonarterna som finns. Det är dock en väldigt social art som ofta hittas i par eller grupper. De kan även ses interagera med andra papegojarter såsom tex aror.

Föda: I det vilda äter mjölnaramazoner frukt, frön, bär, nötter, blommor och knoppar.

Reproduktion: Mjölnaramazonen har ett monogamt förhållande med en partner. Häckningssäsongen är mellan december till juni. Honan lägger 3-4 ägg i en trädhåla som hon sedan ruvar i 24-28 dagar medan hanen matar henne under denna period. När ungarna kläcks hjälps paret åt att mata dessa och de brukar lämna boet runt 8 veckors ålder.  

I fångenskap: Mjölnaramazonen sägs vara en av de vänligaste och lugnaste i amazonsläktet. De kallas därför ”lugna jättar” och är inte en naturligt aggressiv amazonart. De brukar ha ett fogligt temperament och kommer oftast bra överens med andra papegojor/arter.

Mjölnaramazoner kan vara skrikiga framförallt i gryning och skymning, men det är väldigt individuellt om hur högljudd denna art kan vara. De kan vara alltifrån väldigt högljudda till väldigt tysta fåglar. I det vilda kan en del ha röstresurser som hörs på flera kilometers avstånd.

 

 

 

Underarter till Mjölnaramazon (A. farinosa, farinosa)

·         Guatemala Mjölnaramazon eller Blåkronad Mjölnaramazon (Amazona farinosa guatemale)

Utbredning: Endemisk i Mexico och Guatemala

Utseende: Guatemala Mjölnaramazon till stor del ut som arten Mjölnaramazon (A. f. farinosa), men skiljer sig genom att den har en himmelsblå panna, samt är lila på huvudet och nacken.

 

·         Plain-colored Mjölnaramazon (Amazona farinosa inornata)

 

Utbredning: Panama, Venezuela, Colombia, Anderna, nordvästra Ecuador.

 

Utseende: Skiljer sig genom att de har några gula fjädrar på huvudet och på vingknogarna. De brukar vara större och ha mattare fjäderdräkt än arten Mjölnaramazon (A. f. farinosa).

 

 

·         Chapman’s Mjölnaramazon (Amazona farinosa chapmani)

 

Utbredning: Sydöstra Colombia, Ecuador, norra Peru, nordöstra Bolivia.

 

Utseende: Är lik A. farinosa inornata, men är betydligt större.

 

 

·         Costa Rica Mjölnaramazon eller Grönhuvad Mjölnaramazon (Amazona farinosa virenticeps)

 

Utbredning: Västra Panama, Costa Rica & Nicaragua.

 

Utseende: Costa Rica Mjölnaramazon till stor del ut som arten Mjölnaramazon (A. f. farinosa), men har en mer gulaktig ton på kroppen, samt har gula vingknogar.

 

Kolla gärna artikeln om Mjölnaramazoner här då mycket av infon jag skrivit ihop finns i Papegojmagasinet nummer 4. 

Fakta ihopskrivet av Emelie Hultberg 2014-09-29

 

 

 

 

 

 

 

 www.fageltokig.se  © 2012 • Design www.rytterling.se